Reakce na články k tématu multifunkční arény v Jihlavě

Reagujeme tím na tyto články:

SPORT.CZ

https://www.sport.cz/clanek/hokej-extraliga-rekonstrukce-zimaku-finisuje-kladno-zacne-extraligu-doma-ale-bez-jagra-3528126

JIHLAVSKÁ DRBNA

https://jihlavska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/17933-cenove-nabidky-na-stavbu-areny-jsou-o-pul-miliardy-vyssi-nez-se-planovalo-nasi-prioritou-je-stale-stavet-rika-mesto.html

https://jihlavska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/17903-skoncilo-vyberove-rizeni-na-stavbu-multifunkcni-areny-vedeni-jihlavy-bude-vybirat-z-peti-nabidek.html

Vážená paní

MgA. Karolína Koubová
primátorka města Jihlavy
e-mail: primator@jihlava-city.cz

Vážené

Zastupitelstvo města Jihlavy
e-mail: kancelar.zastupitelu@jihlava-city.cz

Vážené členky a vážení členové 
Odborně-politická komise jmenovaná k účelu výběrového řízení na výstavbu multifunkční arény

Věc: OTEVŘENÝ DOPIS ZASTUPITELSTVU MĚSTA JIHLAVY

        Vážená paní primátorko, vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, vážení členové odborně-politické komise, jmenované k účelu výběrového řízení na výstavbu multifunkční arény.

        Dne 28. 7. 2022 vypršela lhůta pro podávání cenových nabídek na realizaci multifunkční arény, která by měla nahradit dosluhující CZ LOKO Arénu. O pár dnů později, dne 2. 8. 2022, jsme se mohli v Jihlavské Drbně dočíst, že cenové nabídky na stavbu nové arény jsou o půl miliardy vyšší, než se plánovalo, i vyjádření města, že i tak chce pořád arénu stavět. Podle městského webu Ježkovy oči primátorka Jihlavy Karolína Koubová minulý týden měla jmenovat komisi sestavenou z odborníků, ze zástupců Kraje Vysočina a ze zástupců jednotlivých politických klubů v jihlavském zastupitelstvu, která zhodnotí cenové nabídky a doporučí nejvhodnější nabídku k rozhodnutí zastupitelům města. Také jsme se zde mohli dozvědět, že první jednání komise bylo svoláno na středu 10. srpna 2022.  

        Jelikož se jedná o veřejné prostředky a naše hnutí SPOLEK ZA ZDRAVOU JIHLAVU se cítí být součástí veřejného prostoru, musíme na tento záměr reagovat. Domníváme se totiž, že naše město si takový projekt nemůže dovolit. Chápeme, peníze nejdou z Vaší kapsy, ale z veřejných peněz, tak proč šetřit. 

        S tím ale naše hnutí ostře nesouhlasí. Jihlava potřebuje investovat do mnohem důležitějších věcí, než do megalomanského projektu, který je v mnohém podobný projektu jihlavského Prioru za minulého režimu. Jihlava potřebuje mnohem naléhavěji výstavbu nových chodníků a cest, výsadbu nové zeleně v intravilánu centra města, výstavbu protihlukových stěn (například v Heleníně), pokračovat v revitalizaci bytových domů, vyřešit naprosto nedostatečné parkování u nemocnice a Domu zdraví, vybudovat inteligentní zastávky MHD, rozšířit parkovací plochy ve městě, podporovat Vysokou školu polytechnickou v Jihlavě a výstavbu kolejí, nainstalovat kamerový systém v částech města se zvýšenou kriminalitou, a tak bychom mohli dále v potřebách občanů pokračovat. Město rozhodně nemá prostředků nazbyt. Zadlužit naši Jihlavu na mnoho let dopředu může jen velice nezodpovědný hospodář, kterým jste ještě do podzimu 2022 Vy.

        Shodou okolností vyšel v minulém týdnu článek v jiném periodiku, z něhož jsme se dozvěděli, že rekonstrukce kladenského zimáku finišuje a že Kladno začne extraligu doma. Rovněž nás nemohla nezajmout podstatná informace z článku, tedy ta, která hovoří o nákladech na rekonstrukci staré haly. 

Dovolte mi citovat z článku (zdroj www.sport.cz): …Více než rok trvající přestavba ČEZ Stadionu vyšla investora, kterým je město Kladno jako vlastník zimního stadion, na zhruba 470 milionů korun. „Dostali jsme se cenově trochu jinam, než bychom předpokládali. Jde o nejvyšší investici města, ale je třeba zdůraznit, že rekonstrukce už vážně nesnesla odkladu. Stadion je významnou součástí města a jeho tradice, stojíme o důstojné prostředí,“ řekl primátor Milan Volf….

Zajímavá informace, není-liž pravda? Tak, téměř 70ti tisícové Kladno s extraligovým týmem investuje do rekonstrukce původní haly 470 miliónů, a ještě se za takovou částku občanům Kladna omluví. Naše zastupitelstvo chce v 50ti tisícové Jihlavě s mužstvem z první ligy investovat do výstavby multifunkční arény v centru města bezmála 2,5 miliardy. 

        Vypadá to, že tady něco hodně nehraje, až to skoro smrdí. Anebo jen v Kladně mají mnohem zodpovědnější zastupitele, než současná Jihlava? Věříme, že „odborně-politická komise“ bude uvažovat střízlivě. 

Určitě nesouhlasíme s pořádáním referenda o multifunkční aréně, které by znamenalo jen další náklady z pokladny města. Bylo by to zřejmě jen alibi pro současné magistrátní politiky, kterým by se snažili ospravedlnit nemalé náklady (údajně v milionech Kč na další a další projekty, studie, výlety do Helsinek, atp). My totiž věříme, že volič v podzimních volbách, které tak mohou být zároveň referendem o kompetentnosti současné jihlavské radnice, rozhodne a zvolí dobře. Jde přece o peníze náš všech.

        Naše hnutí by bylo ochotno podpořit výstavbu o multifunkční haly mimo město, s dostatečným parkovištěm a dobrou dopravní dostupností, umožňující nejen sportovní, ale i kulturní vyžití. To samozřejmě za předpokladu, že bude projekt dobře připraven a bude předem zajištěno jeho financování. Tak tomu v současné době rozhodně není. Stavět arénu v centru města, které trpí nedostatkem zeleně, je, dle našeho názoru, nedomyšlené. 

Za politické hnutí SPOLEK ZA ZDRAVOU JIHLAVU

www.nekrono.cz

Milan Matějka, Libor Novák, Jan Kubát, Vít Pávek, Hana Borská, Olga Poukarová, Aleš Beďač

na vědomí:

MF DNES Vysočina
Ilona Zelníčková                                                       
redaktorka
e-mail: ilona.zelnickova@mfdnes.cz

JIHLAVSKÁ DRBNA
Mgr. Dalibor Mašek
šéfredaktor
e-mail: sefredaktor@jihlavskadrbna.cz

Jihlavské listy
Pavel Bajer
redaktor
e-mail: bajer@jihlavske-listy.cz

VLTAVA LABE MEDIA a.s. Jihlavský deník
Martin Singr
redaktor
e-mail: martin.singr@denik.cz